Wat we nu lezen…

Advocaat van de hanenA.F.Th. van der Heijden: Advocaat van de hanen.
Voorafgaande aan de publicatie van deel 3 in de romancyclus ‘De tandeloze tijd’ verscheen in 1990 deel 4, een dikke roman die zich als afzonderlijk werk goed laat lezen. Hoofdpersoon is Ernst Quispel, die betrokken is – als jurist en naar later blijkt ook als ooggetuige – bij de zaak Kiliaan Noppen, de 18-jarige kraker die onder verdachte omstandigheden in een politiecel overlijdt. Mr. Quispel treedt op als advocaat van de hanen (de hanekammen). Het boek bestaat uit twee gedeelten. In het eerste, ‘De euforie’ worden de twee zijden van een periode van de kwartaaldrinker, die Quispel is, in afwisselende volgorde beschreven. Pas in het tweede deel, ‘Blase’, dat zich later afspeelt, wordt een ontbrekende en onthullende schakel uit het eerste gedeelte t.a.v. het Noppen-verhaal gegeven. Een ongewoon rijk en knap boek; het laat zich ademloos lezen, niet alleen door de overrompelende gebeurtenissen, maar evenzeer door de knappe structurering en de heldere stijl. Ook verfilmd. De roman geldt als een hoogtepunt in het werk van de schrijver (1951).

In 2013 ontving A.F.Th. van der Heijden de P.C. Hooftprijs. Deze hoogste nationale literatuurprijs werd aan hem toegekend voor zijn gehele oeuvre, dat volgens de jury beschouwd kan worden als één groot literair werk, waarin elk boek samenhangt met het vorige en het volgende. In januari 2012 ontving A.F. Th. Van der Heijden al de Constantijn Huygensprijs voor zijn omvangrijke oeuvre.

Van der Heijden debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio Canaponi en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. Hij is één van onze belangrijkste hedendaagse schrijvers, maar zowel zijn uitbundige stijl als zijn drang om omvangrijke romancycli te bouwen, maken dat zijn werk heftige voor- en tegenstanders kent. Toen in 2011 zijn ‘requiemroman’ Tonio verscheen, over zijn overleden 21-jarige zoon, gaven zelfs Van der Heijdens tegenstanders toe dat hij een meesterwerk had geschreven. Voor het indrukwekkende Tonio ontving Van der Heijden in 2012 de Librisprijs en de NS-publieksprijs.

Daarna heeft hij nog meerdere sterke en omvangrijke boeken gepubliceerd waaronder onlangs nog  Mooi doodliggen  (2019) waarin actuele onderwerpen als de MH17 ramp en ‘fake news’ een belangrijke rol spelen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder leesclub Rotterdam

Reacties zijn gesloten.