Het biographisch leesgenootschap

Het Biographisch Leesgenootschap richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde (en/of beruchte) personen; schrijvers, filosofen, kunstenaars, wetenschappers, soldaten, politici, sportlieden, criminelen en filmsterren. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard en meestal een combinatie.  Het is genootschap is ontstaan door een initiatief  van de ex-voorzitter van het Rotterdams Leesgenootschap, heeft indirect daar nog wel een band mee, maar is een zelfstandige leesclub.  We lezen in de Nederlandse en de Engelse taal. We komen 1 x per kwartaal bijeen.

Informatie: tel. 06-18570654 (Jan den Breejen)

Het biographisch leesgenootschap heeft een openbare pagina op facebook.

Tegenwoordig komt het BLG bijeen in De Rotterdamse Salon.

Hieronder de besproken biografieën  van voor  het derde kwartaal van 2013.

De biografie die juni 2013 werd besproken:

DiaghilevDe legendarische Rus Sergej Diaghilev (1872-1929) – oprichter van de vermaarde Ballets Russes  in 1909 – behoort tot de invloedrijkste artistieke pioniers van de twintigste eeuw. Diaghilev was een artistieke visionair met een onbreekbare wilskracht, die het artistieke schokeffect tot zijn handelsmerk maakte. Sjeng Scheijen, slavist en specialist op het gebied van de Russische kunst van de negentiende en vroegtwintigste eeuw, schreef een overrompelende biografie, die in de Nederlandse en Engelse pers juichend werd ontvangen. Het boek werd door The Sunday Times verkozen tot een van de ‘Best Biographies of 2009’.

Charmant, emotioneel, wispelturig, vastberaden, passioneel, hardwerkend, een dromer, doener, inspirator, visionair… al deze termen zijn toepasbaar op de legendarische Russische balletmeester Sergej Diaghilev (1872-1929), de oprichter van het Ballets Russes. De slavist Sjeng Scheijen (1972) verwerkte in deze biografie zijn vondsten uit archieven in Rusland, Amerika, Parijs en Londen. Dit levert een prachtig boek op dat een boeiend inzicht geeft in het leven van de man die een stempel drukte op ontwikkelingen in kunst en cultuur in Rusland, West-Europa en Amerika. Nijinsky, Mata Hari, Stravinsky, Pavlova, Picasso, Prokofjev, Tolstoj (‘Een heilige, hij is werkelijk een heilige! We waren zo aangedaan dat we bijna huilden’, schrijft Dhiaghilev als student over zijn ontmoeting met de schrijver) en nog vele anderen passeren de revue. Scheijen heeft een talent voor schrijven, hij brengt een wervelende tijd tot leven in een aanstekelijk, vlot geschreven boek met veel sappige details. Naast een aantal zwart-witfoto’s bevat het boek tientallen fraaie portretjes de de kunstvrienden van elkaar maakten. Met literatuur/noten/register. Voor geinteresseerden in cultuurgeschiedenis, Rusland, ballet, theater en beeldende kunst. (bron: bol.com)

De biografie die maart 2013 werd besproken:

kroller mullerEen kist gevuld met 3400 brieven betekende het begin van de zoektocht naar het ware verhaal achter Helene Kröller-Müller. Eva Rovers toont in deze meeslepende biografie aan dat het levensverhaal van Nederlands bekendste verzamelaar ongelooflijker en indrukwekkender was dan de geruchten van spilzucht en overspel die vaak over haar de ronde doen.
Rond 1900 was ze een van de rijkste vrouwen van Nederland. Samen met haar man Anton Kröller kocht ze vol overgave schilderijen van Van Gogh, Picasso en Mondriaan, maar ze deinsde er ook niet voor terug om tijdens de Eerste Wereldoorlog als verpleegster in een veldhospitaal te werken. Haar levensdoel was het bouwen van een museum voor haar unieke collectie en dit te schenken aan het Nederlandse volk. Als de eerste fundamenten zijn gelegd, slaat het noodlot toe. Het is aan haar vastberadenheid te danken dat in 1938 _ een jaar voor haar dood _ het Kröller-Müller Museum alsnog kon worden geopend. Maar de prijs die ze daarvoor betaalde, was hoog.

Eva Rovers werkt voor het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Als eerste en enige kreeg ze inzage in de brieven van Helene Kröller-Müller. Met De eeuwigheid verzameld won ze de Jan van Gelderprijs 2011 en de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2012. Momenteel werkt ze aan de biografie van Boudewijn Büch.

‘Weet tot het eind te boeien door kunst, zakelijke besognes, privé en tijdgeest knap met elkaar te verweven.’ trouw

‘Een uitzonderlijk boek. Zeer leesbaar ondanks de hoge informatiedichtheid.’ de groene amsterdammer

‘Een voorbeeldige en boeiende biografie (…) een meeslepend verhaal.’ vrij nederland

‘Afgerond portret van een veeleisende, autoritaire maar doortastende “Mevrouw”.’ nrc handelsblad

De biografie die december 2012 werd besproken

First Man: The Life of Neil A. Armstrong

By

On July 20, 1969, the world stood still to watch thirty-eight-year-old American astronaut Neil A. Armstrong become the first person to step on the surface of another heavenly body. Perhaps no words in human history became better known than those few he uttered at that historic moment. In a penetrating exploration of American hero worship, Hansen addresses the complex legacy of the First Man, as an astronaut and an individual.

De biografie die september 2012 werd besproken

De grote Franse schrijver en filosoof Voltaire (Francois Arouet, 1694-1778) had vijftien jaar lang een intensieve liefdesverhouding en intellectuele vriendschap met Emilie du Chatelet (1706-1749), een getrouwde aristocrate, met wie hij ook samenleefde. Zij was een bijzondere vrouw en een zeer begaafd wiskundige. Samen vertaalden ze het werk van Newton.

In Émilie & Voltaire laat David Bodanis zien dat Émilie du Châtelet ten onrecht uit de geschiedenis van de wetenschap verdwenen is. Tegelijkertijd vertelt hij op inspirerende en ontroerende wijze over de stormachtige liefdesgeschiedenis van twee van de meest invloedrijke denkers binnen de westerse wetenschap en schetst hij een fascinerend beeld van de tijd waarin zij leefden en werkten.

De biografie die 22 juni 2012 werd besproken

Deze biografie, die gebaseerd is op meer dan veertig gesprekken die in de loop van twee jaar met Jobs zijn gevoerd, en op interviews met meer dan honderd familieleden, vrienden, vijanden, concurrenten en collega’s, bevat een weergave van het leven en de intense persoonlijkheid van een creatieve ondernemer. Zijn passie voor perfectie en zijn tomeloze energie zes industrieën compleet op hun kop hebben gezet: pc’s, films, muziek, telefoons, tablet-pc’s en de uitgeefwereld.

Hoewel Jobs heeft meegewerkt aan dit boek, wilde hij geen zeggenschap over de tekst. Niets was onbespreekbaar. Hij heeft alle mensen aangemoedigd om vrijuit te spreken, en Jobs heeft zelf openhartig gesproken, soms ook hard, over de mensen met wij hij heeft geleefd, gewerkt en gestreden. Zijn vrienden, vijanden en collega’s geven net zozeer een oprecht beeld van zijn hartstochten, angsten, perfectionisme, verlangens, artisticiteit, streken en zijn obsessie met gezag. Deze karaktertrekken gaven vorm aan zijn benadering van het bedrijfsleven en de innovatieve producten die daar het gevolg van waren.

Jobs kon de mensen om hem heen tot grote woede en wanhoop brengen. Zijn persoonlijkheid en zijn producten hangen echter nauw met elkaar samen, net als Apples hardware en software, als onderdelen van een geïntegreerd systeem. Zijn verhaal heeft daardoor zowel een inspirerende als een adviserende functie. Het staat vol lessen over innovatie, karakter, leiderschap en waarden.

Walter Isaacson schreef deze biografie op verzoek van Steve Jobs. Isaacson, CEO van het Aspen Institute en voorheen chairman van CNN en hoofdredacteur van Time Magazine, schreef eerder bejubelde biografieën van Albert Einstein, Benjamin Franklin en Henry Kissinger.


De biografie die eind maart 2012 werd besproken:
By the author of the acclaimed bestseller ‘Benjamin Franklin’, this is the first full biography of Albert Einstein since all of his papers have become available. How did his mind work? What made him a genius? Isaacson’s biography shows how his scientific imagination sprang from the rebellious nature of his personality. His fascinating story is a testament to the connection between creativity and freedom. Based on newly released personal letters of Einstein, this book explores how an imaginative, impertinent patent clerk – a struggling father in a difficult marriage who couldn’t get a teaching job or a doctorate – became the mind reader of the creator of the cosmos, the locksmith of the mysteries of the atom and the universe. His success came from questioning conventional wisdom and marveling at mysteries that struck others as mundane. This led him to embrace a morality and politics based on respect for free minds, free spirits, and free individuals. These traits are just as vital for this new century of globalization, in which our success will depend on our creativity, as they were for the beginning of the last century, when Einstein helped usher in the modern age.

De biografie die 16 december 2011 werd besproken:

Met zijn scepsis en nuchtere mystiek vond Arthur Schopenhauer (1788-1860) in zijn dagen weinig weerklank. Later veranderde dat: vele grote namen, van Nietzsche tot Richard Wagner en Samuel Beckett, vonden bij Schopenhauer wat ze zochten. En nog steeds is Schopenhauer actueel. Rüdiger Safranski beschrijft hoe Arthur Schopenhauer tot zijn filosofie is gekomen en wat deze filosofie voor hem heeft betekend. Door zijn boeiende verteltrant weet de auteur zijn filosofie voor een groot publiek toegankelijk te maken. Bovendien schetst hij in dit boek een levendig tijdsbeeld als achtergrond voor het leven en denken van deze belangrijke filosoof, die ook in deze tijd voor velen een inspiratiebron kan zijn.

De vorige besproken biografieën:

Op 23 september komen we bij Knut Hamsung bijeen en lezen dan de biografie van de controversiele schrijver Hamsung:

Knut Hamsun: Dreamer & Dissenter [Hardcover]
Ingar Sletten Kolloen (Author), Erik Skuggevik
(Translator), Deborah Dawkin (Translator)
Hardcover: 384 pages
Publisher: Yale University Press (October 20, 2009)
Language: English

From Publishers Weekly:  The second best-known modern Norwegian writer after Ibsen—who remained a lifelong bugbear—Knut Hamsun (1859–1952) is an author of immense psychological insight and massive personal contradictions: surely one of the most controversial winners of the Nobel Prize for Literature. This somewhat rigid biography by a Norwegian journalist and editor gets to the heart of the last word of its subtitle early and often. Growing up in poverty that left the seeds for a giant inferiority complex, strong anti-British sentiments and a more moderate dislike for the United States, Hamsun was a restless obstreperous, Nietzschean and an often alienating husband and father (though he remained married to the same woman—a much-younger actress, later a writer
of children’s and poetry books—for more than 40 years). Hamsun’s reputation is tarnished by his embrace of Nazi ideology. Yet, in not untypical fashion, his outlandish meeting with Hitler left the Nazi leader quaking. Praised by the likes of Henry Miller, Thomas Mann and Isaac Bashevis Singer, Knut Hamsun is given his due, although at something of an academic distance, in this unsentimental portrait.
20 b&w illus. (Oct.)

Copyright © Reed
Business Information, a division of Reed Elsevier Inc. All
rights
reserved.

Alfons De Ridder was de reclameman die onder het pseudoniem Willem Elsschot beroemd werd met overzichtelijke romans als Lijmen – Het Been, Kaas en Het Tankschip. Niet eerder is het leven van De Ridder (1882-1960) zo minutieus gereconstrueerd als in de biografie die uitgever Vic van de Reijt nu publiceert. Leven en werk van Elsschot worden in een zinvol verband gebracht, de biograaf geeft de achtergrond van heikele kwesties uit het leven van De Ridder (bv het gedicht over de Vlaamse collaborateur Borms) en dit mooi handzaam uitgegeven boek is rijk aan documentatie en tegelijkertijd compact in structuur en schrijfwijze. Van de Reijt, die eerder (mede) tekende voor de uitgave van Elsschots correspondentie, heeft dankzij een jarenlang contact met de kinderen van De Ridder de hand kunnen leggen op nooit eerder geraadpleegde archieven. Je krijgt dankzij deze biografie bijna een gespiegeld beeld van de armzalige zakenman Laarmans in Lijmen – Het Been, namelijk van De Ridder die dankzij allerlei dubieuze handigheidjes een succesvol zakenman was.

(NBD|Biblion recensie, Hans Renders) 

 



De eerste bijeenkomst vond plaats op  26 maart 2010 in Grand Cafe Engels te Rotterdam en ging over het eerste deel van de Gerard Reve biografie door Nop Maas.